Besin Zehirlenmesi Vakaları Artıyor: Hijyen Kurallarına Dikkat

Gıda Mühendislerinden Hijyen Uyarısı: Besin Zehirlenmesine Dikkat!

GIDA Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda Ece Melisa Mercankaya’nın (5) patatesli köfte, Servet Polat’ın (60) da kumpir yemesinden sonra zehirlenerek ölümlerine ilişkin, tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrolüne dikkati çekti. Toprak, “Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur” dedi.

İzmir’de Yaşanan Olumsuz Olaylar

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesindeki yazlık evlerine gelen emlak danışmanı Cihan Mercankaya (39), eşi Hasret Mercankaya (38), çocukları Ece Melisa Mercankaya ve Ege Mercankaya (6), 13 Nisan 2022’de, İzmir’in Gaziemir ilçesindeki restoranda yemek yedi. 4 kişilik aile, yemek sonrası Didim’e döndü. Bir süre sonra Hasret Mercankaya ile çocukları rahatsızlandı. Tedaviye alınan anne ve 2 çocuğundan o dönem 5 yaşında olan Ece Melisa Mercankaya, hayatını kaybetti. Adalet Bakanlığı’na bağlı İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nca hazırlanan Ece Melisa Mercankaya’nın otopsi sonucuna göre, Ece Melisa Mercankaya’nın besin zehirlenmesi sonrası gelişen kalp kasında iltihaba neden olabilen pankardit sonucu yaşamını yitirdiği belirlendi. Ece Melisa Mercankaya ve kardeşinin patatesli köfte yediği öğrenildi.

Diğer yandan İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat, 28 Aralık’ta kızı Bahar Zeyrek ve 11 yaşındaki torunu Gökhan Zeyrek ile Buca ilçesi Efeler Mahallesi’ndeki bir işletmede kumpir yedi. Kusma ve ishal nedeniyle rahatsızlanan aile, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Buradaki tedavisi tamamlandıktan sonra Servet Polat evinde ölü bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Polat’ın gıda zehirlenmesi sonucu öldüğü belirtildi.

Hijyen Kontrolüne Önem Verilmeli

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, besin zehirlenmesi nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekip, “Özellikle beslenme konusunda gittiğimiz yerlerin hijyenik koşullarını kontrol etmemiz gerekiyor. Gerek personel gerek işletme hijyenine bakmak lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt belgesinin bulunup bulunmadığına bakmak gerekiyor. Ayrıca işini layıkıyla yapan, yeni açılmış birçok mekan var ama bildiğimiz, tanıdığımız ve güvenebileceğimiz yerlere yönelmek de olabilir” dedi.

Yaşamını yitiren kişilerin yedikleri yiyecekleri değerlendiren Toprak, “Patatesli köfte yemeğine bakalım. Patatesten kaynaklı besin zehirlenmesi olabilir. Şöyle ki patates yıkanmadan ve elle soyulursa üzerindeki topraktan bir bulaşma olabilir. Belki işletme mayonezini belki kendi yapıyordur. Yumurtasıyla ilgili sıkıntı olabilir. Soğuk zincirde taşınması ve saklanması gereken kıymadan kaynaklı da köfteden bir bulaşı yaşanabilir ya da ürün iyi pişmemiş olabilir. Et, tavuk ve süt ürünlerinin yeteri pişirilmemesinden kaynaklı da bir bulaşı olabilir. Personel kaynaklı hijyenden eksikliği sonucu da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda gıda zehirlenmeleriyle karşılaşabiliyoruz” dedi.

En sık karşılaşılan işletme hatasından da bahseden Toprak, “Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur. Sonuç olarak ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısıyla gıda zehirlenmesi başlar. Kendiliğinden de geçebilir. Ama tükettiğimiz miktarda ağır da geçebilir. Böyle durumlarda bol miktarda su içip, hastaneye başvurmak gerekir” diye konuştu.

Related Posts

Uzman isim açıkladı: Altın fiyatları yükselecek mi? Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 29 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

29 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 29 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

Trabzon’da Arap Turistlerin Balık İlgi

Yaz sıcağında Trabzon’daki balık tezgahları, Arap turistlerin büyük balıklara ilgisiyle dolu.

Bakanlıktan kaçak “Labubu” operasyonu! Piyasa değeri dudak uçuklattı

Ticaret Bakanlığı ekiplerince İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen operasyonda, takibe alınan iki yolcunun üzerinden piyasa değeri 659 bin lira olan 132 kaçak “Labubu” peluş oyuncak ele geçirildi. Ayrıca Habur Gümrük Kapısı’nda değeri yaklaşık 122.2 milyon lira olan kaçak telefon yakalandı.

İstanbul ve Ankara’yı solladı: Bu bölgede evi arsası olan yaşadı, değeri 10 kat arttı

Türkiye genelinde gayrimenkul yatırımlarında dikkat çeken bir yön değişimi yaşanıyor. Özellikle deprem riski ve yüksek katlı binalara karşı artan endişeler, yatırımcıları bu bölgeye yöneltti.

Limonun tanesi 25 lira oldu!

Pahalılık vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Edirne’de bir pazarda limonun kilo fiyatı 150 TL olurken, pazar esnafı vatandaşın limonu taneyle almaya başladığını söyledi. VATANDAŞ LİMONU TANEYLE ALIYOR Edirne’de 1. Murat Mahallesi’nde kurulan …

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı üç ildeki bazı taşınmazları satacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı üç ildeki bazı taşınmazları satacak