Çocuk Alerjisi ve Enfeksiyonları Konusunda Uzman Uyarıyor
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, çocuk alerjisi ve enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Al, alerjisi olan çocukların enfeksiyonlara daha yatkın olduğunu ve hastalıklarını daha şiddetli geçirebileceğini belirtti. Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesinin, alerjik belirtileri artırdığını ve vücudu virüs ve bakterilere karşı savunmasız hale getirdiğini vurguladı. Ayrıca bu durumun alerjik semptomları tetikleyerek öksürük, burun akıntısı ve solunum problemlerini artırabileceğini söyledi.
ALERJİK BİREYLERDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıklara sahip olan alerjik çocukların enfeksiyonlara daha kolay yakalandığını belirten Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyonların birbiriyle ilişkili olduğunu ifade etti. Alerjik çocuklarda bağışıklık sisteminin belirli proteinler ürettiğini ve bu proteinlerin enfeksiyon sırasında aşırı salgılanarak alerjik semptomları artırabileceğini açıkladı. Enfeksiyonların, burun akıntısı, öksürük ve diğer alerjik şikayetleri daha da kötüleştirebileceğini belirtti. Alerjik bireylerin enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğuna dikkat çekti.
ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Özellikle 2 yaş altı çocukların enfeksiyonlardan korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Serdar Al, kış aylarında enfeksiyonların arttığını ve çocukların bulaş riskini artıran okul, kreş ve toplu taşıma araçlarında daha fazla zaman geçirmelerinden kaçınılması gerektiğini belirtti. Kapalı ortamlardan uzak durmanın, hijyen kurallarına uymanın ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca RSV, rinovirüs, influenza, COVID gibi viral enfeksiyonların alerjik hastalıkların gelişimini kolaylaştırabileceğini söyledi.
SEZARYEN DOĞUMLA ALERJİ RİSKİ
Doğum şeklinin alerji gelişiminde önemli bir faktör olduğunu belirten Doç. Dr. Al, normal doğumda bebeğin annenin doğal bakterileriyle tanıştığını, ancak sezaryen doğumda bebeğin steril bir ortamda dünyaya geldiğini ve bu durumun bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyerek alerji riskini artırabileceğini ifade etti. Alerjinin, bağışıklık sistemi bozukluklarının bir göstergesi olabileceğini ve sık enfeksiyon geçiren çocukların mutlaka uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
More Stories
Bacaklarını içten içe yiyip bitirmiş! Ağrıdan doktora yalvardı, MR’da şaşırtan sonuç
Prof. Dr. Yavuzer: Omurilik yaralanmasında rehabilitasyon kişiye özel planlanmalı
Eczacılar alarm veriyor; “İflas noktasındayız”