İklim değişikliğinden etkilenen kayısı mercek altına alınıyor

Malatya Kayısısı Üretimi, İklim Değişikliği ve Ekolojik Olaylarla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alan Malatya kayısısı, kentteki 50 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında hasat edilen ve 100’den fazla ülkeye ihraç edilen kayısının rekoltesi, iklim değişikliği ve ekolojik olaylar nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Türkiye genelinde 22 milyon kayısı ağacından 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Malatya Kayısısının Ekolojik ve İklim Değişikliğinin Kayısı Üretimine Olası Etkileri” projesi kapsamında çözüm arayışı devam ediyor.

Proje kapsamında Malatya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen kayısılar, farklı rakım ve lokasyonlarda incelenecek. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerini gözlemlemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Özcan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen projenin, Malatya kayısısının ekolojik yapısı ve üretime olası etkileri konusunda detaylı bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Projede yer alan akademisyenler, sorunları tespit ederek çözüme yönelik adımlar atacaklarını vurguladı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesi durumunda, Malatya ekonomisi için önemli bir kaynak olan kayısının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının sağlanacağını belirten Özcan, projenin önemine dikkat çekti.

Malatya’nın tanıtımı açısından da büyük öneme sahip olan kayısının, üretim aşamasında yaşanan verim kaybının ortaya konulmasının gerekliliği üzerinde duran Özcan, tüketicilere sağlıklı ürünler sunabilmek adına bu tür çalışmaların önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Emekli bayram ikramiyesi ödeme takvimi netleşiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklilerin gözü bayram ikramiyesi ödemelerine çevrildi. Yapılan zamla birlikte emekli ikramiyesi 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Peki, ödemeler ne zaman yapılacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini ilgilendiren tüm detaylar…

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Hakan Kara açıkladı: TCMB 18 Mart’tan bu yana ne kadar döviz sattı?

Prof. Dr. Hakan Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyınların başladığı tarihten bu yana Merkez Bankası’nın ne kadar döviz sattığını hesapladı.

Borsa güne yatay seyirle başladı (6 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,60 değer kaybederek 9.112,19 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,51 puan ve yüzde 0,03 azalışla 9.109,68 puana indi. Bankacılık …