Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki bir işletmede tavuk döner yiyen 648 kişi zehirlendi. Zehirlenme olayı ile ilgili Kocaeli Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan kontrollerde tavuk döner numunesinin test sonuçlarının olumsuz çıktığı ve numunenin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edildi. İşletme hakkında Körfez İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunuldu.
İş yeri sahipleri 2 şüpheli şahıs ise nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Herhangi bir hayati tehlikesi olmayan 648 kişiden 646’sı tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 2 hastanın tedavisinin devam ettiği belirtildi.
“SON DERECE AHLAKSIZ VE YANLIŞ BİR YÖNTEM”
NTV’ye açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, şu ifadeleri kullandı:
“Tavuk parçaları bazen çamaşır suyu ile beyazlatılıyor. Kokuşmuş, çöpe atılacak hale gelmiş tavuk parçaları tavuk döner yapımında kullanılıyor. Bu son derece ahlaksız ve yanlış bir yöntemdir. Resmen öldürmeye teşebbüs gibidir. İnsan sağlığı ile asla oynanılmamalıdır. Böyle işletmelerin de belediye ve hıfzıssıhha tarafından iyice ve düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, merdiven altı, ne olduğu bilinmeyen tavuklar kullanılmamalıdır. Ayrıca bilinen ve tanınan/markalaşmış yerde tavuk döner tüketilmelidir.”
BAKTERİLERİN SEBEPLERİ NELER OLABİLİR?
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak ise şöyle konuştu:
“Kocaeli Valiliği’nin açıklamasında, alınan numunelerin mikrobiyolojik kriterler tebliğine uymadığı söyleniyor. Bu duruma başta salmonella, E.coli, S.aureus, C.perfringens gibi bakterilerin yoğunluğu sebep olabilir. Bakterilerin sebepleri ise personelin kişisel hijyeninin eksikliği, çapraz bulaşma olabilir. Tavuk eti bozulmuş olabilir. Soğuk zincir kırılmış olabilir. Bazı dükkanların önüne sabahtan tavuk etini koyuyorlar, belli bir süre sonra alıyorlar geçen süre bozulmada etkili olabilir.
“SOĞUK ZİNCİRE VE ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT EDİLMELİ”
Özellikle tavuk döner şişe takıldıktan sonra 24 saat içerisinde tüketilmesi lazım. Ayrıca ocağa takılınca da 12 saat içerisinde tüketilmeli. Keserken iş yoğun olabilir, hızlı hızlı kesip, ürün pişmeden sunulabilir. Yoğunluk yoksa da kesip, ürün tam pişmeden tezgahta bekleyebilir. Bunlar zehirlenmeye sebebiyet vermiş olabilir. Soğuk zincire ve çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli. Maalesef sıkça yapıldığını bildiğimiz bir konu var. Yapılıp satılan tavuk dönerden bazen bir miktar kalıyor. Ertesi gün için yapılan tavuk dönerin çiğ malzemesi, bir gün önce kalan tavuk dönerin üzerine takılıyor. Bu ciddi bir problem olabiliyor.
“ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR”
Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir. Çocuk ve yaşlılarda risk var. İzmir’de geçen aylarda kumpirden yaşlı bir vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bir tavuk dönerin fiyatına bakıp, bunu çok altında satılan ürünlere dikkat etmek gerekir. Denetimler sıklaştırılmalı. Tarım Orman Bakanlığı başta gıda mühendis sayısını arttırmalı.”
More Stories
Kadınlar gözaltında taciz ve aramaya karşı toplandı
ABD’den Ukraynalılara ‘yanlışlıkla’ sınır dışı e-postası
Ümit Özdağ’dan flaş iddianame açıklaması!