Özgür Erdursun milyonlara müjdeyi verdi: Paranın nasıl alınacağını da açıkladı!

Türkiye’de Kıdem Tazminatı Hakkı Nasıl Kazanılır?

Ülkemizde çalışan milyonlarca insan, işten ayrıldıklarında güvence olarak gördükleri kıdem tazminatı hakkı hakkında meraklıdır. Yıllarca çalışan ve kıdem tazminatı hakkını kazanan bireyler, işverenin haklarını vermeyi reddettiği durumlarda ne yapacaklarını düşünmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, çalışanların hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkını alabileceklerini ve bu hakkı nasıl alacaklarını detaylı olarak anlatmaktadır.

Erdursun’dan Kıdem Tazminatı Hakkında Önemli Bilgiler

Erdursun, kıdem tazminatı konusunu ele aldığı yazısında, “Kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir” başlığı altında önemli detaylara dikkat çekmektedir. Sigortalı olarak çalışan bireylerin belirli prim günü şartlarını yerine getirmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabileceklerini belirtmektedir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan bireylerin 3600 gün prim ödeme şartını sağlamaları durumunda kıdem tazminatlarını alabilecekleri bilgisini paylaşmaktadır.

Aynı şekilde, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi veya 7000 prim günü şartlarını karşılamaları durumunda sigortalılık süresi şartı aranmaksızın kıdem tazminatı alabileceklerini aktarmaktadır. Kendi isteğiyle iş sözleşmesini fesheden bireylerin ise 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olmaları ve SGK’dan belirli yazıları alarak prim gün sayılarını tamamlamaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Erdursun, farklı yıllarda sigortalı olan bireyler için de prim günü şartlarını ve hak kazanma süreçlerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, bazı işletmelerin, kıdem tazminatı hakkı kazanmış olmalarına rağmen çalışanlarına bu hakkı vermediğine dikkat çekmektedir. Bu durumda işverenlere noter kanalıyla ihtar gönderilmesi, arabulucuya başvurulması veya iş mahkemesinde dava açılması gibi yolların izlenebileceğini belirtmektedir.

Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, iş mahkemesinde açılan dava sonucunda kıdem tazminatı, bankaların mevduatlara uyguladığı en yüksek banka faizi üzerinden ödenmektedir. Faiz başlangıç tarihi ise iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olarak belirlenmektedir.

Related Posts

En düşük emekli aylığı yükseltildi

En düşük emekli aylığı yükseltildi

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!

Doğalgaza yüzde 24,6 oranında zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi tüketicileri için yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise …

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.