Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Baharat Kombinasyonları

Mutfakların olmazsa olmazı olan baharatlar, sadece yemeklere lezzet katan birer malzeme olmanın ötesinde vücudumuza farklı etkiler de yaparlar. Ancak, bazı baharatları beraber kullanmak beklediğinizden daha zararlı olabilir. Özellikle bazı baharat ikililerinin bir arada tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Birlikte Tüketildiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Baharat İkiliği

Karabiber ve Zencefil

Hem karabiber hem de zencefil, vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandıran baharatlardır. Ancak, bir arada kullanıldıklarında bu etki aşırıya kaçabilir.

Aşırı termojenik etkisi nedeniyle terlemeye, mide yanmasına veya reflüye yol açabilir. Mideyi rahatsız edebilir, özellikle hassas mideye sahip kişiler için riskli olabilir. Her ikisinin de kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı anda tüketildiklerinde kanamanın riskini artırabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin bu ikiliden kaçınmaları önerilir.

Tarçın ve Muskat

Tarçın ve muskat bir arada kullanıldığında ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Karaciğere yük bindirebilirler. Tarçındaki kumarin maddesi aşırı tüketildiğinde toksik etki gösterebilir.

Muskat, yüksek miktarlarda tüketildiğinde halüsinojenik etkilere neden olabilir. Bu iki baharatın aşırı tüketimi özellikle çocuklar için zehirlenme riski taşıyabilir.

Kimyon ve Nane Uyarısı 

Bazı baharatlar sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda lezzet açısından da bir arada kullanılmamaları gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, kimyon ve nane, aromatik özellikleri nedeniyle uyumlu olmayan bir ikili olarak bilinirler. Kimyonun derin, toprak tonları nane ile bir araya geldiğinde hoş olmayan bir tat profili oluşabilir.

 

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir