Kıbrıs Türk tarafı neden Macaristan’daki Türk Devletleri Zirvesi’ne katılmadı?

Macaristan, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı

AB üyesi Macaristan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) gayri resmi zirvesine 21 Mayıs’ta ev sahipliği yaptı.

Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Macaristan’ın katıldığı zirveye TDT’nin gözlemci üyesi statüsünde bulunan Kıbrıs’taki Türk yönetiminin katılmaması dikkat çekti.

Macaristan’ın, AB’nin ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan’ın tepkilerine maruz kalmamak için Kıbrıs Türk lider Ersin Tatar‘ı davet etmekten kaçındığı değerlendiriliyor.

Orban yönetiminin, AB ile yaşadığı gerilim ve Kıbrıs meselesi nedeniyle yeni bir tartışmaya girmek istemediği belirtiliyor.

Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan oluşan TDT’ye Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk devleti ve Türkmenistan gözlemci üye olarak katılıyor.

Kıbrıs yönetiminin “KKTC” adıyla organizasyona gözlemci üye olması, Türkiye’nin desteklediği devletin uluslararası görünürlüğü açısından önemli görülüyor.

Türkiye’nin Tepkisi

Türkiye, zirvede Ersin Tatar’ın katılmadığı “KKTC”nin gündemde kalması için özel önem gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yapmış olduğu konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin TDT’ye gözlemci üye olmasının önemine vurgu yaptı.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz.

“İnşallah uzak olmayan bir gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni teşkilatımıza tam üye olarak kabul edeceğimiz günleri hep birlikte görmeyi ümit ediyorum.”

Ersin Tatar da Erdoğan’ın açıklamalarından memnuniyet duyduğunu belirterek daha fazla destek beklediklerini ifade etti.

Kıbrıs Vurgusu

Budapeşte zirvesinin ardından yayımlanan bildiride Kıbrıs konusuna kısa bir şekilde değinildi. Bildiride KKTC’nin diğer gözlemci ülkelerle birlikte TDT’ye katkısından olumlu bir şekilde bahsedildi.

Ayrıca Kıbrıs sorununun adanın var olan gerçeklerine uygun şekilde çözülmesine ve adanın “eşit sahipleri” olarak Kıbrıs Türklerine haklarının verilmesine dönük beklentiler dile getirildi.

TDT’nin ikinci zirvesinin Azerbaycan’da gerçekleşmesi beklenirken, Ankara’da yapılan değerlendirmeler arasında Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs Türk liderini zirveye davet etme olasılığı bulunmaktadır.

Üç Orta Asya Ülkesi Kıbrıs Cumhuriyeti ile Diplomatik İlişki Kurdu

Macaristan zirvesine Kuzey Kıbrıs Türk yönetiminin davet edilmemesi, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki kurması sonrasında dikkat çekici bir durum oluşturdu.

Nisan ayında AB ile Türk devletleri Semerkant’ta önemli bir zirve düzenlerken, bu ülkeler Brüksel’den toplam 12 milyar Euroluk bir yatırım paketi aldılar.

Yatırım paketinin bir koşulu olarak üç Türk devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti ile diplomatik temas kurması öne çıktı. Bu kapsamda Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne büyükelçi atama kararı almışlardı.

Muhalefet partileri, Türk devletlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasıyla ilgili olarak Ankara’nın politikasını sorgularken; hükümet ise konunun kapalı kapılar ardında görüşüldüğünü ve AB’yi suistimal etmekle itham edildiğini belirtti.

Related Posts

Lincoln’ün kanlı eldivenleri 1.2 milyon dolara satışa çıktı

Abraham Lincoln’ün hayatına dair en nadide eserlerden oluşan bin 540 parçalık koleksiyonun 144 parçası bu hafta açık artırmaya çıkıyor. 2007 yılında Lincoln Başkanlık Vakfı tarafından satın alınan ve yıllarca müzede sergilenen bu tarihi miras, şimdi vakfın borçlarını ödemesi amacıyla parçalanarak satışa sunulacak.

120 yıllık şişenin sakladığı tarihi sırlar

120 yıllık şişenin sakladığı tarihi sırlar

ABD’nin panik: CIA alarma geçti!

ABD’de, CIA genel merkezinin önünde bir kişi vurulurak etkisiz hale getirildi. Genel merkezin ana giriş kapısının kapatıldığı belirtildi. CIA, çalışanların alteranatif yollar bulması gerektiğni söyledi.

Yardım tırları 81 gün sonra Gazze’ye girdi

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail’in uyguladığı 81 günlük ablukanın ardından ilk kez, çoğunluğu uluslararası ve sivil toplum kuruluşlarına tahsis edilen 87 yardım tırının bölgeye giriş yaptığını duyurdu. Yardımların büyük bölümünün un, temel …

Hindistan’da Türkiye boykotu: Diğer ülkelerdeki Türkiye boykotları ne kadar etkili olmuştu?

Hindistan’da Türkiye boykotu: Diğer ülkelerdeki Türkiye boykotları ne kadar etkili olmuştu?

Suriye’nin istikrarı bölgeye güven verir

Türkiye ve ABD’den ortak açıklama: Türkiye ve ABD, istikrarlı, kendisiyle ve komşu coğrafyasıyla barışık bir Suriye vizyonunu paylaşmaktadır. Washington’da düzenlenen Suriye Çalışma Grubu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, ‘Terör örgütlerine barınak sağlamayan, istikrarlı ve birliğini haiz Suriye, bölgesel güvenlik ve refahı destekleyecektir” denildi.