Maliye borsaya da el attı: Kayıt dışı 3,6 milyarın peşinde

Borsada Halka Açık Şirketlerden Temettü Gelirleri Denetim Altında

Maliye Bakanlığı, borsada halka açık şirketlerden elde edilen temettü gelirlerini yakından takip ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), gerçekleştirdiği detaylı analiz sonucunda, 1.725 mükellefin toplamda 3,6 milyar TL tutarındaki kar payı gelirini beyan etmediğini belirledi. Bu beyan edilmeyen gelirler nedeniyle yaklaşık 200 milyon TL vergi kaybı yaşandı.

Detaylı İnceleme Sonuçları

2022, 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan incelemede, halka açık şirketlerden elde edilen temettü gelirleri detaylı şekilde analiz edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, elde edilen verileri kurum beyannameleriyle karşılaştırarak, hisse senedi sahiplerinin gelir beyanlarını titizlikle inceledi.

Gerçek kişilerin temettü gelirlerinin yarısı vergiden muaf tutuluyor ancak kalan kısmın yıllık beyan sınırını aşması durumunda beyan edilmesi gerekiyor. Yapılan denetimler sonucunda, beyan sınırını aşan temettü geliri elde eden ancak beyanname vermeyen mükellefler tespit edilerek ilgili vergi dairelerine bildirildi.

200 Milyon TL Vergi Kaybı

Tespit edilen 1.725 kişi tarafından beyan edilmeyen 3,6 milyar TL’lik temettü gelirine karşılık, yaklaşık 200 milyon TL vergi kaybı meydana geldi. Bu mükellefler Vergi İdaresi’nin denetim radarına girmiş durumda.

Bakan Şimşek: Vergide Gönüllü Uyum Artacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gelir İdaresi, teknolojik altyapısını kullanarak vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri tespit etmeye devam edecek. Bu analizlerle gönüllü uyumu artırmayı ve vergi sistemini daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, yıllık beyan sınırını aşan temettü gelirlerinin beyan edilmemesi durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir.

Related Posts

Doğalgaza yüzde 24,6 oranında zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi tüketicileri için yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise …

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Bakan Işıkhan’dan yeni açıklama geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli aylığı rakamıyla ilgili, “3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamı belli olduğunda, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen TÜFE ortaya çıkacak. Hazine ve Maliye Bakanımız ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerekli görüşmeleri yapacağız.” dedi.

Araç satıcıları “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesinin amacına ulaştığı görüşünde

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Ticaret Bakanlığının, “6 ay 6 bin kilometre” uygulamasının ardından fiyatlardaki aşırı artış eğiliminin azaldığını, arz talep dengesinin kademeli olarak normalleşmeye başladığını söyledi.

İstanbul’daki havalimanlarında yolcu sayısı 50 milyona yaklaştı

Bu yılın ilk 5 ayında 49 milyon 954 bin 750 kişinin seyahat ettiği İstanbul’daki iki havalimanını kullanan yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 502 bin 270 arttı.

Sürücüler dikkat: Yeni zorunlulukta son tarih belli oldu! Yaptırmayana dev ceza yolda…

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt alımlarında yeni düzenleme getirdi. Taşıt Tanıma Birimi montajı zorunlu hale getirildi. Kurallara uymayanlara cezai yaptırım uygulanacak.

311 milyon dolar buhar oldu

Orman Genel Müdürlüğü’nden ‘’Helikopter Alımı’’ için Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılan 311 milyon dolar buhar oldu. Sayıştay da bu paranın akıbetine ilişkin kayıt bulamadı.