Kansere karşı aşı araştırmalarında ilerleme kaydedildi: Beyin tümörlerinde büyük atılım

Yeni Araştırma: Genel Bağışıklık Sistemi ile Kanser Aşıları!

T24 Dış Haberler

Florida Üniversitesi öncülüğündeki bir araştırma ekibi, kanser aşıları konusunda çığır açacak bir çalışma yayınladı. mRNA aşılarıyla ilgili yapılan araştırmalar, pek çok kanser türünde umut vaat ediyor.

Şu anda, pek çok mRNA bazlı kanser aşısının klinik denemelerde olduğu belirtiliyor. Özellikle, ameliyat sonrası nüks riski yüksek olan malign melanom için geliştirilen aşının, bu yıl içinde kombine tedavi olarak onay alabileceği öngörülüyor.

Önceden, kanser aşıları belirli türler için ya da kişiye özel olarak üretiliyordu. Ancak Onkolog Elias Sayour liderliğindeki ekip, evrensel bir kanser aşısının mümkün olduğunu keşfetti: Genel bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan mRNA aşıları.

Beyin Tümöründe Yenilikçi Yaklaşım

MRNA aşılarının evrensel kanser aşıları olarak kullanılabileceğine dair kanıtlar bulunuyor. Özellikle, bağışıklık sistemini harekete geçiren bu aşılar, tümöre özel etkiler gösterebiliyor.

Florida Üniversitesi’nin açıklamasına göre, bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini hedef alacak şekilde uyarılıyor. Bu durum, özellikle immün kontrol noktası inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında etkili olabiliyor.

Sayour’un araştırma ekibi, beyin tümörü olan dört hastada yaptığı çalışmada, bağışıklık sistemini güçlendiren bir mRNA aşısının kullanılmasının olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi.

Fareler Üzerinde Testler

Aynı teknoloji, özgül olmayan ve güçlü bir bağışıklık tepkisi sağlayan aşılar için kullanıldı. Fareler üzerinde yapılan testler, cilt kanseri gibi tedavisi zor olan tümörlerde umut verici sonuçlar elde edildiğini gösterdi.

Bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesiyle, T hücreleri kanser hücrelerine saldırmaya başlayabiliyor. Eğer bu sonuçlar insanlar üzerinde de doğrulanırsa, evrensel kanser aşılarının geliştirilmesi mümkün olabilir.

Araştırmacılar, insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlamak için yöntemi geliştirme konusunda kararlı. Bu çalışmalar, kanser tedavisinde ek ilaçlara gerek kalmadan bağışıklık sisteminin nasıl harekete geçirilebileceğini gösteriyor.

Kaynak: der Standard

Related Posts

Aksaray’da Yasa Dışı Kenevir Yetiştiren Şahıs Yakalandı

Aksaray’ın Sarıyahşi ilçesinde evinin bahçesinde yasa dışı kenevir yetiştiren Ş.G. isimli şahıs, jandarma ekiplerinin dron destekli operasyonuyla yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda 301 kök kenevir, esrar ve ruhsatsız av tüfeği bulundu.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.