Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

Bu Elon Musk’ın şah mat hamlesi: McDonald’s Tesla’yı nasıl kurtaracak

67 yaşındaki Jack Hartung, 1 Haziran’dan itibaren Tesla’nın yönetim kurulunda görev alacak ve Airbnb’nin kurucu ortaklarından Joe Gebbia’nın 2022’de ekibe katılmasının ardından dokuzuncu üye olacak. Hartung, büyük catering şirketlerinin finans …

Borsa güne düşüşle başladı! (21.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,60 değer kaybederek 9.514,01 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,87 puan ve yüzde 0,21 azalışla 9.494,13 puana indi. Bankacılık …

Borsa İstanbul’da 7 kişi için gözaltı kararı

Borsa İstanbul’da bazı hisse senetlerinde manipülatif hareketler yapıldığı şüphesiyle yürütülen soruşturmada 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin, sermaye piyasası araçları üzerinde usulsüz işlemler gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Binlerce arıyı diliyle kontrol ediyor: Her dediğini yapıyorlar

Kırklareli’nde kaliteli bal elde etmek için arılarına özenle bakan arıcılar, “oğul alma” mesailerini sürdürüyor. Pehlivanköy ilçesinin Kuştepe köyünde 30 yıldır evinin bahçesinde kayınpederinden kalan sepetlerde arıcılık yapan 63 yaşındaki Mürvet …

Trafiğe kaydı yapılan araçların yarısı 4 ilden!

Türkiye’de ocak-nisan döneminde 690 bin 209 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, bunların yaklaşık yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da yollara çıktı.

Çin ile havacılıkta yeni dönem! 15 yıl sonra sefer hakkı artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Çin arasında imzalanan Mutabakat Zaptı ile iki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkının 21 frekanstan 49’a çıkarıldığını bildirdi. Türk hava yolu şirketlerine Chengdu, Xi’an ve Urumçi şehirlerine uçuş başlatma hakkının da alındığını da belirten Bakan Uraloğlu, haftalık 14 frekans olan kargo hakkının da 28 frekansa çıkacağını belirtti.