Binlerce arıyı diliyle kontrol ediyor: Her dediğini yapıyorlar

Kırklareli Arıcıları Kaliteli Bal İçin Oğul Alma Mesailerini Sürdürüyor

Kırklareli’nde kaliteli bal elde etmek için arılarına özenle bakan arıcılar, “oğul alma” mesailerini sürdürüyor.

Pehlivanköy ilçesinin Kuştepe köyünde 30 yıldır evinin bahçesinde kayınpederinden kalan sepetlerde arıcılık yapan 63 yaşındaki Mürvet Gürses, bir yandan bal sezonuna hazırlanıyor, diğer yandan da farklı alanlarda koloniler oluşturan arılarını topluyor.

Binlerce Arıyı Diliyle Kontrol Ediyor

Gürses, arıların kümelendiği ağaç dallarının altına, hazırladığı arı sepetlerini bırakarak arıların bu sepete girmesini sağlıyor.

Bazen arıların ilgisini çekmek amacıyla eline melisa otu süren, “mat mat mat mat” diyerek komut veren Gürses, tenekeye vurarak ses çıkarıyor, ıslık çalıyor. Kimi zaman yüksek bir ağacın dalına kümelenen arıları bir kova içerisine alan Gürses, bu arıları sepete bırakıyor.

Kraliçe arıyla kovana giren arıları diğerlerinin arasına katan Gürses, böylece arı sayısını artırarak gelecek sezona hazırlık yapıyor.

Her Dediğini Yapıyorlar

Mürvet Gürses, yaklaşık 30 yıldır arıcılık yaptığını ifade ederek arıcılığı rahmetli kayınpederinden öğrendiğini ve arıları çok sevdiğini söyledi.

Arılarına sepette baktığını ifade eden Gürses, “Kovan arıcılığı yapmıyorum. Suni petek koymuyorum. Senede bir kere bal alıyorum, çok almıyorum ama güzel oluyor.” dedi. Arıların oğul vermeye başladığını ve mesaisinin arttığını dile getiren Gürses, arılarını bu kış iyi beslediği için çok oğul verdiklerini belirtti.

Hava şartlarının bu yıl güzel gittiğini anlatan Gürses, şunları anlattı:

“Aç kalıyorum, yemek bile yemiyorum, hep onların başında bekliyorum kaçırmayayım diye. Ağaca tutundu mu hemen çağırıyorum onları, sesleniyorum, onlara teneke çalıyorum, ıslık çalışıyorum. Melisa otu var, onu ovalıyorum, onun kokusuna elime geliyorlar. Bırakıyorum melisa otunu ağaca tutunuyorlar, ben de sonra sepete indiriyorum. Çok yüksekse bir kovam var, kovaya indiriyorum ondan sonra sepete döküyorum onları. Biraz meşakkatli ama zevkli oluyor. Ben seviyorum onları.”

Ağaçta kolonileri gördüğünde heyecanlandığını dile getiren Gürses, arılarına zevkle baktığını kaydetti.

Kaliteli bal üretmek için çalıştığını anlatan Gürses, “Arılarla uğraşmayı çok seviyorum. İnceliyorum kraliçe var mı, yok mu. Mesela varsa bu iyi, yoksa yok. Gece dinliyorum onları hangisi çıkacak diye, ertesi gün takip ediyorum. Çünkü gece topluyor kraliçe arı onları sabah da çıkıyorlar, ses geliyor onlardan.” dedi.

Related Posts

Çin ve Mısır’dan ABD Doları’na karşı hamle: Yeni işbirliği dönemi başlıyor!

Çin ile Mısır arasında finans, dijital ödeme sistemleri ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında kapsamlı işbirliği adımları atıldı. İki ülke, yerel para kullanımı ve dijital altyapı entegrasyonu gibi alanlarda ortaklıklarını derinleştiriyor. Yapılan anlaşmalar, ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin işaretini veriyor.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dünya nüfusunun yüzde 1’i Türkiye’de

Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer alırken, çocuk ve genç nüfus oranında Avrupa ortalamasını aştı.

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …