Ebeveynler dikkat! Alerjisi olan çocuklar daha kolay enfekte oluyor! Uzmanlardan korunma önerileri…

Çocuk Alerjisi ve Enfeksiyonları Konusunda Uzman Uyarıyor

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, çocuk alerjisi ve enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Al, alerjisi olan çocukların enfeksiyonlara daha yatkın olduğunu ve hastalıklarını daha şiddetli geçirebileceğini belirtti. Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesinin, alerjik belirtileri artırdığını ve vücudu virüs ve bakterilere karşı savunmasız hale getirdiğini vurguladı. Ayrıca bu durumun alerjik semptomları tetikleyerek öksürük, burun akıntısı ve solunum problemlerini artırabileceğini söyledi.

ALERJİK BİREYLERDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıklara sahip olan alerjik çocukların enfeksiyonlara daha kolay yakalandığını belirten Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyonların birbiriyle ilişkili olduğunu ifade etti. Alerjik çocuklarda bağışıklık sisteminin belirli proteinler ürettiğini ve bu proteinlerin enfeksiyon sırasında aşırı salgılanarak alerjik semptomları artırabileceğini açıkladı. Enfeksiyonların, burun akıntısı, öksürük ve diğer alerjik şikayetleri daha da kötüleştirebileceğini belirtti. Alerjik bireylerin enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğuna dikkat çekti.

ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Özellikle 2 yaş altı çocukların enfeksiyonlardan korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Serdar Al, kış aylarında enfeksiyonların arttığını ve çocukların bulaş riskini artıran okul, kreş ve toplu taşıma araçlarında daha fazla zaman geçirmelerinden kaçınılması gerektiğini belirtti. Kapalı ortamlardan uzak durmanın, hijyen kurallarına uymanın ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca RSV, rinovirüs, influenza, COVID gibi viral enfeksiyonların alerjik hastalıkların gelişimini kolaylaştırabileceğini söyledi.

SEZARYEN DOĞUMLA ALERJİ RİSKİ

Doğum şeklinin alerji gelişiminde önemli bir faktör olduğunu belirten Doç. Dr. Al, normal doğumda bebeğin annenin doğal bakterileriyle tanıştığını, ancak sezaryen doğumda bebeğin steril bir ortamda dünyaya geldiğini ve bu durumun bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyerek alerji riskini artırabileceğini ifade etti. Alerjinin, bağışıklık sistemi bozukluklarının bir göstergesi olabileceğini ve sık enfeksiyon geçiren çocukların mutlaka uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.