Emekliyi bekleyen büyük tehlike! Hesabına giren 0 lirayı görecek!

SGK Uzmanı İsa Karakaş’tan Önemli Uyarı: Alacaklarınızı Zamanında Alın!

Milyonlar geçim derdindeyken, devletten alacakları maaş ve ya gelir noktasında bazen gözden kaçan detaylar, mağduriyet yaratabiliyor. Alıncak kurumlardan gelecek para ile bir nebze geçim sıkıntısını hafifletmek isteyenlere uyarı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı İsa Karakaş’tan geldi.

2008 yılı Ekim ayından önce SSK ve Bağ-Kur kapsamında bağlanan gelir ve aylıkların, 5 yıl içinde tahsil edilmemesi halinde ödemeler zaman aşımına uğruyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işlevine dair “Sigortalılara yaşlılık, malullük, geçici ve sürekli iş göremezlik geliri, engelli aylığı, vazife malullüğü gibi değişik aylık ve gelir bağlamaktadır.” derken bu ödemelerde uzun süre hareketsizliğin iyi olmadığına dikkati çekti.

Karakaş şöyle ifade etti:

“Bu aylık ve gelirlerin uzun süre hareketsiz kalması hâlinde dönemlere, sigortalılık statüleri ve sigorta kollarına göre SGK tarafından ödenmekte olan gelir ve aylıklarının uzun zaman alınmaması hâlinde Kurum tarafından değişik işlemler yapmaktadır.”

Karakaş’ın aktardığına göre 4/1-a (SSK) ve 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları için 2008/Ekim ayı başından önce bağlanan gelir ve aylıklardan herhangi bir döneme ilişkin gelir ve aylığın 5 yıl içinde alınmaması durumunda, alınmayan gelir ve aylığın ödeme tarihi ile Kanunun yürürlük tarihi arasında 5 yıllık sürenin dolup dolmadığına bakılacak;

5 yıllık süresi dolan 2008/Ekim öncesinde 5 yıllık süre ile 2008/Ekim sonrası, 5 yıllık sürenin dolmaması hâlinde ise 2008/Ekim öncesi ve sonrası, gelir ve aylıklar ödeniyor.

4/1-c sigortalılar için ise hakkın kazanıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrayor. Bu durumda, sigortalı ve hak sahiplerinin başvuru tarihinden geriye doğru gidilerek 5 yıllık bölümü ödeniyor. 5 yılı aşan süreye ilişkin aylıklar ise zaman aşımına uğradığından ödenmeyor.
Karakaş şunları kaydetti:

“Bu kapsamda, zaman aşımı süresinin başlangıcı olarak emekli iken ölüm hâlinde ölüm tarihini takip eden ay başı (takip eden ayın 1’i), iştirakçi iken ölüm hâlinde ise aylıklarını her ayın 15’inde alanlar için ölüm tarihini takip eden ayın 15’i, aylıklarını her ayın 1’inde alanlar için ölüm tarihini takip eden ayın 1’i esas alınacaktır.”

GAİPLİK HALİNDE NE OLUR?

Gaiplik halinde ise hak sahiplerine bağlanacak gelir ve aylıklarla yapılacak toptan ödemeler ve genel sağlık sigortasına ait alacaklarla ilgili zaman aşımı ve hak düşürücü süre şöyle işliyor. Sigortalının mahkemece gaipliğine hükmolunan ölüm tarihi yerine, gaipliğe ilişkin kararın kesinleştiği tarihte başlıyor.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi: İşte en çok kazandıran sektörler! (29 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 10,49 puan ve yüzde 0,11 artışla 9.188,19 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 30,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,13 …

Borsa İstanbul’da ‘piyasa dolandırıcılığı’ operasyonu: Çok sayıda gözaltı kararı verildi

Borsa İstanbul’da bazı işlemlerde piyasa dolandırıcılığı yaptıkları iddia edilen 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

LPG ve motorin ne kadar?

Brent petrol fiyatlarındaki değişimler pompaya yansırken 14 Mayıs’ta benzine 1,47 TL zam gelmişti. Ancak geçtiğimiz haftalarda brent petrol fiyatlarının aşağı yönlü olmasına rağmen motorin grubu da hemen ardından zam aldı. Motorinde 1 lira 83 …

CHP’li Gürer: Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekim ayında tarlayı ektiniz, bir yıl emek verdiniz. Geçen yıl TMO 9 lira 25 kuruş fiyat verdi ama tüccar 7-8 lira arasında aldı. Bir kilo buğdaydan 800 gram un elde ediliyor. Simit büyükşehirlerde 15-25 lira arasında satılıyor. Ama çiftçiye 1 kilo buğday için 20 lira verin dediğimizde ‘çok’ deniyor. Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor” dedi.

Bakan Bayraktar açıkladı: Karadeniz’deki doğal gaz üretimi iki katına çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Karadeniz’deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak yüzer üretim platformunun 29 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’nı geçeceğini bildirdi.

Ayakkabı sektöründe hareketlilik için “markalaşma” ve “yerli üretim” tavsiyesi

AYSAD Başkanı Sait Salıcı, Türkiye’de markalaşma ve yerli üretime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Yani yerli, kendi markalarımızı değerli kılarsak eski rakamlara (ihracat rakamları) mutlaka ulaşırız. Yerli ile yere basmamız gerekiyor.” dedi.