Kamu sağlık kurumlarında kira harcamaları artıyor

Sağlık Alanında Özelleştirme ve Kiralama Artarken Kamu Hastaneleri Çürümeye Terk Ediliyor

AKP iktidarı döneminde sağlık alanında özelleştirme ve kiralama uygulamaları hızla artıyor. Ancak kamu hastaneleri ve sağlık tesisleri çürümeye terk edilirken, bakanlık ve bağlı kurumlar yüksek kira bedelleri ödüyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2014-2024 döneminde sadece kira için 113 milyon TL’ye yakın ödeme yapıyor.

Sağlık Emekçisi Kubilay Yalçınkaya Değerlendirmelerde Bulundu

Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı ile TİTCK’nin faaliyet raporları ve performans programlarından elde edilen verilere dayanarak, “ASM’lerden hastanelere, hastanelerden bakanlık binalarına sağlık kiralık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Yüksek Kiralar Ödeniyor

Yalçınkaya, TİTCK’nin 1920’lerde kamu binalarında hizmet verirken şu anda Çankaya’da lüks kiralık bir binada bulunduğunu ve 2024 yılında kurumun kira harcamasının yüzde 63 artışla 31 milyon TL’yi aştığını belirtiyor. Aylık ortalama kira harcamasının ise 2,6 milyon TL’ye ulaştığını ifade ediyor.

Yalçınkaya, “Bu rakam, bakanlığın 2024’te kanserle mücadeleye ayırdığı 37 milyon TL’ye neredeyse eşit; aşılama için harcanan 6,6 milyon TL’nin ise çok üstünde” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda Ankara’da atıl durumda bekleyen birçok kamu binasının olduğunu da vurguluyor.

“Kira Harcamaları Yandaşlara Aktarılıyor”

Sağlık emekçisinin açıklamalarına göre, kamu bütçesinden milyonlarca liralık kira ödemeleri yapılırken, bu kaynakların yandaş mülk sahiplerine denetimsiz bir şekilde aktarıldığı belirtiliyor. Ayrıca Sayıştay raporlarının dahi dikkate alınmadığı ifade ediliyor.

“Topluma Karşı Büyük Bir Kötülük”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Karakoç, AKP iktidara geldiği günden beri sağlık sisteminin metalaştırıldığını ve kamusal hizmet yerine büyük şirketlere kaynak aktarıldığını belirtiyor. Karakoç, şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleriyle bütçeyi yorduğunu söyleyerek, “Sadece 2025 bütçesinde bu hastanelere 105 milyar TL ayrılmış” diyor.

Karakoç, Ankara’daki Eskişehir yolu boyunca birçok kamu kurumunun büyük şirketlerin binalarında kiracı olduğunu hatırlatarak, “Bunlar topluma karşı yapılan büyük kötülüklerdir” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.