Özgür Erdursun milyonlara müjdeyi verdi: Paranın nasıl alınacağını da açıkladı!

Türkiye’de Kıdem Tazminatı Hakkı Nasıl Kazanılır?

Ülkemizde çalışan milyonlarca insan, işten ayrıldıklarında güvence olarak gördükleri kıdem tazminatı hakkı hakkında meraklıdır. Yıllarca çalışan ve kıdem tazminatı hakkını kazanan bireyler, işverenin haklarını vermeyi reddettiği durumlarda ne yapacaklarını düşünmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, çalışanların hangi durumlarda kıdem tazminatı hakkını alabileceklerini ve bu hakkı nasıl alacaklarını detaylı olarak anlatmaktadır.

Erdursun’dan Kıdem Tazminatı Hakkında Önemli Bilgiler

Erdursun, kıdem tazminatı konusunu ele aldığı yazısında, “Kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir” başlığı altında önemli detaylara dikkat çekmektedir. Sigortalı olarak çalışan bireylerin belirli prim günü şartlarını yerine getirmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanabileceklerini belirtmektedir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan bireylerin 3600 gün prim ödeme şartını sağlamaları durumunda kıdem tazminatlarını alabilecekleri bilgisini paylaşmaktadır.

Aynı şekilde, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanların 4500 prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi veya 7000 prim günü şartlarını karşılamaları durumunda sigortalılık süresi şartı aranmaksızın kıdem tazminatı alabileceklerini aktarmaktadır. Kendi isteğiyle iş sözleşmesini fesheden bireylerin ise 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olmaları ve SGK’dan belirli yazıları alarak prim gün sayılarını tamamlamaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Erdursun, farklı yıllarda sigortalı olan bireyler için de prim günü şartlarını ve hak kazanma süreçlerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Ayrıca, bazı işletmelerin, kıdem tazminatı hakkı kazanmış olmalarına rağmen çalışanlarına bu hakkı vermediğine dikkat çekmektedir. Bu durumda işverenlere noter kanalıyla ihtar gönderilmesi, arabulucuya başvurulması veya iş mahkemesinde dava açılması gibi yolların izlenebileceğini belirtmektedir.

Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, iş mahkemesinde açılan dava sonucunda kıdem tazminatı, bankaların mevduatlara uyguladığı en yüksek banka faizi üzerinden ödenmektedir. Faiz başlangıç tarihi ise iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olarak belirlenmektedir.

Related Posts

Bellona ihalesinde rekor yarış: 570 kez fiyat artırıldı

TMSF tarafından satışa çıkarılan Bellona Mobilya’nın ihalesi kıyasıya geçti. İki yatırımcının yarıştığı süreçte 570 kez fiyat artırımı yapıldı, en yüksek teklif 8 milyar 1 milyon liraya ulaştı. Satış, Rekabet Kurumu onayının ardından tamamlanacak.

Cem Boyner: Bu ülkede sabah uyandığınızda ne olacağı belli değil

Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren ticari gayrimenkul geliştirme yönetim ve danışmanlık şirketi ECE, Türkiye’deki 25. yılını 14. Perakende ve Gayrimenkul Zirvesi’nde kutladı. Zirvede Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, ‘Geçmişten …

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

Sanayi üretimi aylar sonra artışa geçti

Sanayi üretimi mart ayında artışa geçti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, aylık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Dolar günler sonra sert yükselişe geçti

Döviz piyasalarında haftanın son işlem gününde sert yükselişler yaşanıyor. Dolar/TL kuru 38,73 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 43,58 seviyesinde hareketleniyor.

10 milyar liralık e-ticaret beklentisi

Sektör temsilcileri, sepet ortalamalarının bu dönemde bir önceki haftaya kıyasla en az 2 kat artış gösterdiğini belirtirken, Anneler Günü’nde 10 milyar liranın üzerinde işlem hacmi bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir