Prof. Dr. Yavuzer: Omurilik yaralanmasında rehabilitasyon kişiye özel planlanmalı

Omurilik hasarının, trafik kazası, yüksekten düşme, spor yaralanmaları veya çeşitli hastalıklar sonucu oluşup, hareket ve duyu kayıplarına yol açabildiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, doğru rehabilitasyon yöntemleriyle bu kayıplar nedeniyle gelişen bağımlılığın önemli ölçüde kontrol altına alınabileceğini belirtti. Yavuzer, “Her hastanın omurilik yaralanması seviyesi farklıdır, bu nedenle rehabilitasyon kişiye özel planlanmalıdır” dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, Romatem Move bünyesinde omurilik hasarı olan hastalar için robotik rehabilitasyon, sanal gerçeklik (VR) terapileri ve dijital sağlık çözümleri kullandıklarını aktardı. Yavuzer, ” Bu yöntemler, hastanın hareket düzeyine göre ayarlanabilen sistemler ve yazılımlarla desteklenir. Böylece sinir-kas koordinasyonu, tekrar ve doğru hareket paternleriyle daha etkin biçimde yeniden yapılandırılır. Hastaların tedavi seanslarının yanı sıra evde de dijital uygulamalarla egzersiz yapabilmeleri, iyileşme sürecine devamlılık sağlar” diye konuştu.

“Temel hedefi hastaların günlük yaşam aktivitelerine en az destekle katılabilmesi”

Omurilik hasarının bağımsız hareket kapasitesini ciddi şekilde etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yavuzer, “Rehabilitasyonun temel hedefi hastaların günlük yaşam aktivitelerine en az destekle katılabilmesidir. Yürüme ve denge becerilerinin geliştirilmesi, ince motor fonksiyonların çalıştırılması, bağırsak-mesane kontrolünün düzenlenmesi ve ağrı yönetimi, rehabilitasyon programının önemli bileşenleridir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yavuzer, “Fiziksel iyileşmenin yanı sıra psikolojik desteğin de kritik rolü var. Hastanın motivasyonunu yükseltmek, sosyal hayata ve mesleki yaşama uyumu kolaylaştırmak en önemli amaçlarımızdandır” dedi.

Robotik yürüme sistemlerinin kas gücünün yeniden kazanılmasına yardımcı olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuzer, düzenli uygulamalarla tekerlekli sandalye ihtiyacının azalabileceğini ve hatta bazı hastaların tamamen bağımsız yürüyebileceğini belirtti. Günlük yaşam becerilerindeki iyileşmelerin hastaların yaşam kalitesini arttırdığına işaret etti.

“Gündelik yaşama dönüş daha hızlı gerçekleşiyor”

Omurilik hasarı rehabilitasyonunun uzun soluklu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuzer, “Her hastanın klinik durumu ve beklentisi farklıdır. Kişiye özel programlarla egzersizleri teknolojik cihazlarla destekliyoruz. Evde de devam eden çalışmalar sayesinde gündelik yaşama dönüş daha hızlı ve güvenli gerçekleşiyor” dedi. (DHA)

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.