Toprak altında 46 yıl boyunca sakladı, 400 bin lira değer biçti: Eşi benzeri yok

Oltu’da Hazine Gibi Saklanan 400 Bin Lira Değerindeki Nadir Oltu Taşı Tespihleri

Erzurum’un Oltu ilçesindeki Veysel Başar, 4 çocuk babası ve Oltu taşı ustası. Kendisini işinin başında 46 yıldır tutkuyla tespih yapımına adamış olan Başar, evinin hemen yanında bulunan küçük atölyesinde Oltu taşlarıyla çalışarak geçimini sağlıyor. İlçedeki nadir büyük Oltu taşlarını yıllarca toprağın altında saklayarak özgünlüklerini ve değerlerini koruyan Başar, sonunda özel iki tespih yapımına karar verdi.

Toprak altında 46 yıl boyunca saklanan ve 400 bin lira değere sahip olan bu nadir tespihlerin üretim süreci iki haftayı buldu. Başar, 75-85 cm uzunluğundaki ve 485-775 gram ağırlığındaki özel tespihlerin en değerlisi için 350-400 bin lira arasında bir fiyat belirledi.

Erken yaşta amcasından tespih yapımını öğrenen Başar, ailesinin geçimini sağlamak için bu özel işi severek yaptığını dile getirirken, “46 yıldır sadece Oltu taşından farklı modeller üzerine tespih yapmaktan gurur duyuyorum” dedi. Oltu taşlarının büyük ebatlarının nadir olduğunu ve genellikle küçük parçaların kullanıldığını söyleyen Başar, nadir çıkan bu taşları özenle işleyerek muazzam eserlere dönüştürüyor.

46 Yıllık Emek Ürünü

Başar, yıllar içinde biriktirdiği taşlardan yapılan tespihlerin değerini ve özgünlüğünü vurgularken, “46 yılda biriktirdiğim bu nadir taşlarla yapılan tespihler benzersizdir. Bu taşlar o kadar nadirdir ki, yılda ancak bir kez bu kadar büyük bir taşı bulabilirsiniz. İşte bu benzersizlik ve emek, tespihlerimizi diğerlerinden ayırıyor” şeklinde konuştu.

“Eşi Benzeri Yok”

Tespihlerinin eşi benzerinin olmadığını vurgulayan Başar, “Bir daha böyle bir eser üretmek için 46 yıl daha beklemek gerekebilir. Dağın derinliklerinde benimkine benzer başka bir taş bulunamadı. Bu tespihleri yaparken saatlerce emek harcadım ve sonuç mükemmeldir. koleksiyoncular, sanatseverler ve tüm tespih tutkunları, bu benzersiz eseri gördüklerinde mutlaka hayran kalacaklardır. Bu tespihler benim 46 yıllık emeğimin bir ürünüdür ve özellikleriyle karşılaştırıldığında, benzeri bulunamaz” dedi.

Related Posts

Çekya’da şebeke çöktü, ülke kilitlendi

Çekya’da yüksek gerilim hattının çökmesiyle ülke karanlığa gömüldü. Prag dâhil birçok kentte metro durdu, fabrikalar kapandı, hastaneler jeneratöre geçti. Hükümet ulusal acil durum ilan etti, yüz binlerce kişi elektriksiz kaldı.

İmamoğlu’ndan Amasya mitingine davet

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, CHP’nin Amasya’da düzenleyeceği mitinge yurttaşları davet etti.

Suriye’nin yeni logosu belli oldu! Peki anlamı ne?

Suriye’de 13 yıl boyunca devam eden iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Son yıllarda Rusya’nın da desteği ile Esad topraklarını büyütmüş, YPG dışında büyük bir toprağa hükmeden aşırı gruplar neredeyse bitmişti. İdlip’te sıkışan bu gruplar …

Gazze belgeselinin yapımcısı BBC’yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

Gazze’de görev yapan sağlık çalışanlarını konu alan ve İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yayınlamaktan vazgeçtiği belgeselin baş yapımcısı Ben de Pear, kurumu kendisini ve ekibini susturmaya çalışmakla suçladı.

Kocaeli’de sokak ortasında dehşet: Baba ve oğlu öldürüldü

Kocaeli’de alacak-verecek meselesi yüzünden çıkan kavgada baba ve oğlu öldürüldü.

AKP’li Külünk’ten İklim Kanunu’na tepki: ‘Milletimizin itirazlarına rağmen kabul edildi’

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk, TBMM’de kabul edilen İklim Kanunu’nu sert sözlerle eleştirdi. Külünk, “Şimdi ne olacağını hep beraber göreceğiz. Soruyoruz: Bu kanun kime, nasıl bir kazanç sağlıyor?” dedi.