“Uykunun kalitesi, süresinden daha önemli”

Medicana Kadıköy Hastanesi Uzmanından Uyku Tavsiyeleri

Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güney Şenol, düzenli uyku alışkanlıklarının önemine dikkat çekti. Şenol, her gün aynı saatte yatıp kalkmanın vücut için önemli olduğunu belirtti.

Şenol, her gece aynı saatte uyumak ve uyanmanın biyolojik saatle uyum içinde olmamızı sağladığını vurgulayarak, bu düzenin enerji seviyemizi artırdığını söyledi.

Alkol ve kafein tüketiminin uyku kalitesini olumsuz etkilediğine değinen Şenol, yemekten sonra hemen yatmaktan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Elektronik cihazlardan uzak durmanın önemine de değinen Şenol, mavi ışığın melatonin salgılanmasını engelleyerek uykuya geçişi zorlaştırdığını belirtti.

“Uyku ortamı da önemli!”

Şenol, uyku odasının karanlık, sessiz ve serin olmasının uyku kalitesini artırdığını, rahat bir yatak seçiminin de önemli olduğunu söyledi.

Her bireyin uyku ihtiyacının farklı olduğunu vurgulayan Şenol, yetişkinler için 7-9 saatlik uyku süresinin genellikle yeterli olduğunu belirtti.

Uyku süresini takip etmek için uyku uygulamalarından yararlanabileceğini ifade eden Şenol, vücudu dinlemeyi ve uyku süresini artırmayı önerdi.

Yeni yılın sağlıklı alışkanlıklar edinmek için güzel bir fırsat olduğunu belirten Şenol, herkese düzenli ve kaliteli bir uyku dönemi geçirmesini önerdi. (AA)

Related Posts

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.