Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanaması, genellikle diş fırçalama, diş ipi kullanımı veya bazen yemek yeme sırasında fark edilen ve diş etlerinden gelen kanla kendini gösteren yaygın bir belirtidir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, bu durumun genellikle diş eti iltihabının erken belirtisi olduğunu ve diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıktığını belirtmektedir. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte, sıkı kıvamda olmalı ve kanama göstermemelidir. Bu nedenle herhangi bir kanama fark edildiğinde, diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasında olabileceği düşünülmelidir ve ihmal edilmemelidir.

”YETERSİZ AĞIZ HİJYENİ, DİŞ ETİ KANAMALARININ BAŞLICA SEBEBİ”

Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanamasının en sık görülen nedeninin yetersiz ağız hijyeni sonucu oluşan mikrobiyal dental plak birikimi olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, diş taşı birikimi, sert ya da yanlış fırçalama, diş ipinin hatalı kullanımı, hormonal değişiklikler, sigara kullanımı ve stres gibi faktörler de diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Bazı sistemik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da diş eti kanamasına neden olabilir. Bu nedenle diş eti kanaması yalnızca lokal bir sorun değil, sistemik bir belirtinin de habercisi olabilir.

”DİŞ ETLERİNDE KIZARIKLIK GÖRÜLEBİLİR”

Diş eti kanamasının yalnız başına görülmediğini, belirtilerin beraberinde kızarıklık, şişlik, hassasiyet, kötü koku, kötü tat, diş eti çekilmesi ve dişler arasında boşluk gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanaması durumunda diş hekimine başvurulması gerektiğini söylemektedir.

”DOĞRU TEŞHİS İÇİN DETAYLI AĞIZ İÇİ MUAYENE YAPILMALI”

Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanamasının teşhisi için detaylı bir ağız içi muayenenin önemli olduğunu belirtmektedir. Muayene sırasında diş etlerinin rengi, kıvamı ve kanama durumu değerlendirilmekte, plak ve diş taşı varlığı gözlemlenmektedir.

”BAZI SİSTEMİK HASTALIKLAR DA DİŞ ETİ KANAMALARINI TETİKLEYEBİLİR”

Diş eti kanamasının lokal ağız hijyeni sorunlarından olduğu kadar bazı sistemik hastalıklardan da kaynaklanabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, C vitamini eksikliği, K vitamini eksikliği, diyabet, lösemi, hormonal bozukluklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların diş eti kanamasına neden olabileceğini söylemektedir.

DİŞ ETİ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN TAVSİYELER

Diş eti sağlığını korumanın önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, düzenli ve doğru ağız hijyeni, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolü gibi önerilerle diş eti kanamasının önüne geçilebileceğini vurgulamaktadır.

”ERKEN DÖNEM TEŞHİS İLE SAĞLIĞA KAVUŞMAK MÜMKÜN”

Diş eti kanamasının tedavisinin altında yatan nedene göre şekillendiğini belirten Dr. Öğr. Altıkat, erken dönem hastalıklarda diş taşı temizliği ve plak kontrolü ile diş etlerinin sağlığına kavuşabileceğini söylemektedir. İlerlemiş vakalarda ise farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini ifade etmektedir.

Related Posts

Aksaray’da Yasa Dışı Kenevir Yetiştiren Şahıs Yakalandı

Aksaray’ın Sarıyahşi ilçesinde evinin bahçesinde yasa dışı kenevir yetiştiren Ş.G. isimli şahıs, jandarma ekiplerinin dron destekli operasyonuyla yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda 301 kök kenevir, esrar ve ruhsatsız av tüfeği bulundu.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.