Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Kalp Hastalarına Yaz Sıcaklarında Uyarı: Kalbinizi Koruyun!

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor ” dedi.

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, kalp ve damar hastaları için hayati riskler taşıdığını aktaran Prof. Dr. Cengiz Köksal, yaz sıcaklarının kalbin çalışma temposunu iki katına çıkardığını belirterek, kalp hastaları için önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Köksal, “Vücudun serinlemesi için damarlar genişliyor, terleme artıyor ve buna bağlı olarak vücutta ciddi su ve mineral kaybı oluşuyor. Bu durum, kalp hastalarında tansiyon düşüklüğüne ve kalbin aşırı çalışmasına neden olabiliyor ” dedi.

“Yaz Aylarında Kalp Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler”

Yazın kalbin normalden daha fazla çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Köksal, şöyle konuştu:

Vücudun serin kalabilmesi için damarlar genişliyor ve terleme artıyor. Bu süreçte çok fazla su ve mineral kaybı yaşanıyor. Kalp ise tansiyon düşüklüğünü telafi etmek için daha yoğun çalışıyor. Özellikle kalp hastalığı tanısı konmuş kişiler, kalp ameliyatı geçirenler, stent takılan hastalar ve 70 yaş üzeri bireyler bu dönemde ciddi risk altında.

Kalp Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Kalp hastalarının yazın özellikle sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Köksal, şöyle konuştu:

Bol su tüketmek hayati önem taşıyor. Özellikle stent takılan ve kan sulandırıcı kullanan hastalar için yeterli sıvı alımı, pıhtılaşma riskini azaltıyor. Alkol tüketiminden kesinlikle kaçınılmalı. Alkol damarları genişlettiği için tansiyonun daha da düşmesine neden olabilir.

Kalp yetmezliği olan hastaların, yaz aylarında idrar söktürücü kullanımını doktor kontrolünde düzenlemeleri gerektiğine dikkat çeken Köksal, şu uyarıda bulundu:

Yazın terleme ile su ve tuz kaybı arttığı için idrar söktürücüler bazen gereksiz sıvı kaybına yol açabiliyor. Bu tür ilaçlar, yazın mutlaka hekim gözetiminde kullanılmalı

Önerilen Su Tüketimi Miktarı

Prof. Dr. Köksal, kalp hastalarının yazın günlük sıvı tüketimini artırmaları gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

İdeal su tüketimini anlamanın en kolay yolu kilo takibidir. Eğer kilo artışı varsa fazla sıvı tüketiliyor olabilir. Ancak yazın su tüketimini biraz artırmak genellikle faydalıdır.”  

Yaz Sıcaklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşırı sıcaklarda güneşe doğrudan maruz kalmanın ciddi risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Köksal, “Gün içinde özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak çok önemli. Güneşe çıkmak zorunda kalan kalp hastaları ise şapka ve güneş gözlüğü kullanmalı, pamuklu ve hafif kıyafetler tercih etmelidir.”  dedi.

Ani Fenalaşma Durumunda Yapılması Gerekenler

Yaz sıcaklarında ani fenalaşma durumunda yapılması gerekenlere de değinen Prof. Dr. Köksal, şöyle konuştu:

Baş dönmesi veya bayılma hissi yaşandığında, hastanın ayaklarını yüksekte tutmak ve bol sıvı tüketmek ilk müdahale olarak yapılmalıdır.

Serin bir alana geçmek ve vücuda soğuk kompres uygulamak da faydalıdır. Eğer şikayetler devam ediyorsa, acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

Yüksek sıcaklıkların sadece yaşlıları değil, gençleri de etkilediğine vurgu yapan Köksal, “Özellikle aile geçmişinde kalp hastalığı olan genç bireyler, yoğun sıcaklarda ani kalp problemleri yaşayabilir. Yaz ayları öncesinde kardiyoloji muayenesi yaptırmak bu riski azaltabilir ” dedi. (DHA)

Related Posts

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Tek tüp kanla Alzheimer teşhisi: Erken tanı artık mümkün

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığını erken evrede tespit edebilen bir kan testinin yüksek doğruluk oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Bu yeni test, hastalığın erken tanısı için umut vadeden bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.