Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dünya nüfusunun yüzde 1’i Türkiye’de

Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer alırken, çocuk ve genç nüfus oranında Avrupa ortalamasını aştı.

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …