Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

OYAK enerjide büyüyor: Almanya merkezli Steag Power’ın İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın alıyor

OYAK, Almanya merkezli Steag Power GmbH’nin İSKEN’deki yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaşma sağladı. Resmi süreç tamamlandığında OYAK, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,6’sını karşılayan İSKEN Sugözü Enerji Santrali’nin tamamına sahip olarak enerji sektöründeki yatırım portföyünü güçlendirecek. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, Türkiye elektrik üretiminde önemli yeri olan tesisin tamamına sahip olmanın önemine dikkat çekerek, “Güncel jeopolitik gelişmeler ışığında enerji sektöründe büyümeyi önemsiyoruz. Bu yatırımı Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Merkez Bankası müdahaleyi kabul etti! İmamoğlu operasyonu sonrası 1,1 milyar dolarlık döviz satışı

TCMB, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı sürecin ardından Mart ayında döviz piyasasına iki kez doğrudan müdahalede bulunduğunu açıkladı.

En düşük emekli aylığı yükseltildi

En düşük emekli aylığı yükseltildi

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!